אמצעים טכנולוגיים משוכללים שפותחו בעת האחרונה, מסייעים לנו בנוסף לביצוע פעולות מורכבות, גם לתיעוד ולמעקב אחר עובדים, פושעים ועוד. בהשפעת הטכנולוגיה המודרנית, משטרת ישראל החלה לאחרונה פרויקט מצלמות גוף לשוטרים המתעדות את עבודתם השוטפת.
הכנסה של מצלמות תיעוד לפעילותם השוטפת של שוטרים, מפיחות שקט נפשי ומוסרי הן לשוטר והן לאזרח. ממחקר שבוצע על ידי משטרת ישראל בשנת 2012, בו הוצבו מצלמות תיעוד בעת פעילות שוטרי תנועה בשטח על מנת לתעד מפגשים בין שוטרים לאזרחים, נמצא כי תיעוד זה הוביל לחיסכון בהליכי משפט וחקירה, מנע בעיות בעת מעצר עקב החשש אצל מבצעי העבירה כי מעשיהם יתועדו, תיקים משפטיים פחתו ובנוסף ייעל ושיפר את עבודת המשטרה. בפסקאות הבאות יבארו היתרונות של פרויקט זה.
מהו פרויקט מצלמות גוף לשוטרים?
פרויקט מצלמות גוף לשוטרים מהווה למעשה התקנה של מצלמות לגופם של שוטרים במהלך פעילותם השוטפת בשטח. באמצעות מצלמות אלו פעילותם של השוטרים תתועד בהתאם לנהלים. מצלמות התיעוד מהוות כלי לשיפור השירות לציבור. המצלמות מגדילות את כושר ההרתעה, הריסון, השקיפות ומשמשות לתיעוד ראייתי נוסף. כמו כן, מצלמות התיעוד ימנעו, בתקווה, עבירות טרם ביצוע.
פלוס לשוטרים: תיעוד ראייתי נוסף לחשודים ונאשמים
ראיות ועדויות מהוות השפעה רבה בהליך הפלילי. הראיות והעדויות השונות שנאספו לאורך ההליך הפלילי, ישפיעו על החלטת בית המשפט האם להרשיע אדם שנחשד בעבירה פלילית או שמא להוציאו זכאי. על כן, ראיות קבילות בבית המשפט הן חיוניות וחשובות בהחלטה מורכבת מעין זו. השמת מצלמות גוף לשוטרים במהלך תפקידם השוטף, מהווה ראיה חדה ומשמעותית בנוגע לאדם שנחשד בפלילים. שוטרים יכולים לתעד במהלך עבודתם פעילות פלילית של אזרחים או להיפך - להרתיע, לרסן ולמנוע באמצעות המצלמות הצמודות לגופם, עבירות טרם ביצוען.
פלוס לאזרחים: בירור טוב יותר של תלונות נגד שוטרים על ידי מח"ש
לאחרונה, גברו תלונותיהם של אזרחים כלפי שוטרים, החל מהטרדות מיניות ועד אלימות של שוטרים נגד אזרחים שומרי חוק. באופן כללי, תדמיתה של המשטרה בקרב אזרחי המדינה לא גבוהה במיוחד לאור מחקרים שנעשו בשנים האחרונות. מהספרות המקצועית עולה כי תחושת אמון הציבור במשטרה נמוכה, וזאת עקב משתנים רבים, כגון; מגמת סיקור תקשורתי, סוכני חברות שליליים, מפגשים בהיבט הפלילי בין האזרח לשוטר ועוד. חלקם מוצדקים וחלקם לא, אך הממצאים מלמדים שלמפגשים שליליים יש השפעה ניכרת גם על אוכלוסייה שלא חוותה קשר ישיר עם המשטרה. באופן כללי אזרחי ישראל אינם תופסים את תדמית המשטרה כחיובית במיוחד וסיכום כל ההערכות מורה כי מרביתן שליליות. ניתן לומר כי מהשוואה לאורך השנים עולה כי תפיסת תדמית המשטרה והשוטר נמצאת בירידה.
פרויקט מצלמות גוף לשוטרים פותח בפני אזרחי הציבור שירות חדש באמצעותו יהיה אפשר להגיש תלונה נגד שוטר ולבקר את פעילותו המתועדת. עובדה זו תאפשר שקיפות כמו גם בירור טוב יותר של תלונות נגד שוטרים על ידי מח"ש.
לסיכום פרויקט מצלמות הגוף של המשטרה מהווה כלי משמעותי עבור שיפור השירות לאזרחי המדינה. הפרויקט פותח צוהר חדש בו כושר ההרתעה גדל כמו גם שקיפות של עבודת המשטרה, ביסוס ראיות ותיעוד התנהלות המשטרה מול האזרחים. משטרת ישראל פותחת בפניי אזרחי הציבור אפשרות לקחת חלק בתהליך קבלת ההחלטות בפרויקט על ידי משוב והבעת דעה בנושא בעמוד הבא.
