האם התחזות לצורך קיום יחסי מין ראוי שתיחשב כמעשה פלילי?
- עו"ד אסף דוק | ייעוץ משפטי אישי
מה הדין הפלילי בגין קיום יחסי מין עם אישה במרמה?
סעיף 345(א) לחוק העונשין דן בעבירת אינוס במרמה וקובע עד 16 שנות מאסר לבועל אישה בהסכמתה, שהושגה במרמה לגבי מיהות העושה או מהות המעשה.
זאת ועוד, סעיף 345(ב)(1) קובע עד 20 שנות מאסר לבועל קטינה שטרם מלאו לה 16 שנים בהסכמה שהושגה במרמה לגבי מיהות העושה או מהות המעשה.
כמו כן, העושה מעשה מגונה בקטינה שטרם מלאו לה 16 שנים בהסכמה שהושגה במרמה – דינו – עד 10 שנות מאסר.
עם זאת, נשאלת השאלה – האם ייתכן כי כל שקר באשר לזהותו של הפרטנר יגרור האשמה בפלילים?
כיצד מגדיר בית המשפט את עבירת האינוס במרמה?
בית המשפט העליון בחן שאלה זו בע”פ 2411/06 ויצר מבחן לפיו בכל פעם שאדם אינו אומר אמת באשר למאפיינים אשר הם קריטיים בעיניה של אישה סבירה, ונוכח מצג שגוי זה קיימה עימו אותה אישה יחסי מין, אזי יש להרשיעו באינוס. אמצעי עזר ליישום מבחן זה הוא בחינת הסיכוי אם בעיני אדם מן היישוב אישה זו הייתה מסכימה לקיים יחסי מין עם אותו גבר בלא ה”מיהות” שבדה (פרטים שקריים בקשר לזהותו). כלומר, התביעה צריכה להוכיח שהשקרים שסיפר הגבר על עצמו הם מהותיים, כגון גבר נשוי ששיקר שהוא רווק, בן מיעוטים שהצהיר שהוא יהודי, אדם שהציג עצמו כרב קדוש שברכתו מסירה קללות, וכו’. וכמו כן – האם בגלל שקרים אלו, האישה קיימה איתו יחסי מין.
מספר מקרים שנידונו בבית המשפט ובתקשורת הביאו לדיון ציבורי נוקב על מידת הצדק או האי צדק שבדבר. לדוגמה: בשנת 2010 המדינה רעשה כאשר פורסם שבדואי מהדרום, שכנע נשים לקיים איתו יחסי מין, תוך כדי שהוא מציג את עצמו כקצין בחיל האוויר, ואף פגש את קרבנותיו כשהוא לבוש במדי חיל האוויר.
זאת ועוד, ערבי נשוי בן 30 שהציג את עצמו כרווק יהודי בפני בחורה איתה קיים יחסי מין, הורשע במסגרת הסדר טיעון בעבירת אינוס במרמה וביצוע מעשה מגונה, ונגזרו עליו 48 חודשי מאסר (מתוכם 18 חודשים על תנאי), יחד עם תשלומי פיצויים. זה מה שהיה לשופטים לומר על המקרה: “לא מדובר בעבירת אינוס קלאסית, כוחנית… אילו לא חשבה שהנאשם הוא רווק יהודי, לא הייתה נענית לו” (ע”פ 5734/10).
התגובות על מקרים אלו ואחרים, לא איחרו לבוא. היו שאמרו שהדבר מוצדק, ובכך ניתן כבוד לאוטונומיה של האישה על גופה, ונמנעים בזאת מקרים של ניצול. אמנם, מנגד, רבים טענו שאלו הם פינות אליהם בית המשפט לא צריך להיכנס, ושגבר עלול למצוא את עצמו חושב פעמיים בכל פעם שהוא מספר לאישה שקר לבן על עצמו, או מנסה לייפות מעט את המציאות, כחלק מתהליך החיזור. ניתן לטעון כי אפוא אין לעניינים שבינו לבינה אשר לא מעורבת בהם אלימות פיזית או מילולית, מקום בבית משפט פלילי. הדבר גורם להוזלה של עבירת האינוס ואף פוגע בקרבנות אונס שחוו אונס כואב, אלים ומשפיל.
בעייתיות המבחן לפיו נקבעה האם נעברה עבירת אינוס במרמה או אם לאו
המבחן שבית המשפט קבע, לפיו מאפיינים שבעיני “אישה מהיישוב” הם מהותיים בשאלה האם לקיים יחסי מין, הוא בעייתי מכמה סיבות: ראשית, מיהי אותה “אישה מהיישוב”? כיצד אפשר לקבוע אילו מאפיינים של גבר הם מהותיים בעיני אישה, ואילו לא? שכן, לא באמת קיימת “אישה מהיישוב”, אלא קיימות נשים רבות בעלות ההעדפות ודעות מגוונות. בנוסף, התחשבות בדעה של “אישה מהיישוב” פותחת פתח לתופעות פסולות, כגון גזענות. לדוגמה, בית המשפט קבע שבן מיעוטים שהשיג יחסי מין באמצעות התחזות ליהודי, ביצע מעשה שהוא לא פחות מפלילי! עמדה זו היא בעייתית ביותר, שכן היא מציבה את גזעו או דתו של אדם, כמשמעותיים עד כדי כך, שאם הוא יעז בתמימות (או בחוסר תמימות) לשקר לגביהם כדי לשכב עם אישה, ימצא עצמו לא פחות מאשר מאחורי סורג ובריח. כך, כאשר בית המשפט נאלץ להכריע מהו מצג שווא מהותי ומהו לא, הוא בעצם כופה, בניגוד לתפקידו, ערכים על החברה.
מנגד, ניתן לטעון, שלכל אישה יש זכות לקבוע מה הם המאפיינים המשמעותיים עבורה, ואם רוב הנשים סבורות שגזעו או דתו של אדם הינם פרטים הכרחיים עבור קבלת החלטה האם לשכב איתו או לא, אזי צריך לכבד זאת, שכן יש לכבד את החלטתה של אישה למי לתת גישה לגופה, לאיבריה, לליבה ולנפשה.
ישנם מספר חוקים ופסיקות בעולם המשפט הפלילי שמעלים לבימה ערכים, השקפות עולם, ולבטים שמלווים את החברה הישראלית בכל צעד ושעל. אך אין זה אומר שבית המשפט לא אמור להכריע בעניינים שכאלו. עבירת האינוס במרמה בהחלט מאמתת בין השקפות וערכים מנוגדים: מצד אחד, ערכים כמו זכות האישה על גופה, הגנה על נשים מפני אלימות גברית, וכבוד האדם וחירותו.
מנגד, ערכי החופש וחופש הביטוי, ערך השוויון, ליברליות, וזכותו של אדם לבחור כיצד ינהל את חייו. למרות שלכאורה נראה שאין אפשרות לגשר בין השקפות אלו, בית המשפט צריך למצוא דרך להגדיר בצורה ברורה, נהירה ומקובלת על כמה שיותר אנשים – מתי שקר תמים עלול להפוך למצג שווא פלילי שמטרתו להשיג יחסי מין לא לגיטימיים, ומתי אלו הם בסך חלק מהמשחק הסבוך והמתוחכם של החיזור.
- לקבלת ייעוץ משפטי בנושא - השאירו פרטים
אודות המחבר: עו"ד אסף דוק
- עורך דין אסף דוק הוא מומחה למשפט פלילי ובעליו של משרד עורכי דין מוביל בתחומו העוסק בייעוץ וייצוג חשודים ונאשמים בתיקים קלים ומורכבים כאחד. המשרד מורכב מאנשי מעשה המתורגלים בחשיבה פורצת דרך בתחומי המשפט השונים ופועל תמיד למען לקוחותיו ללא מורא ובנאמנות, תוך לחימה עיקשת, רציפה ובלתי מתפשרת במנגנונים השונים עד לכיבוש היעד לשביעות רצונם.
הצלחות המשרד | דירוג המשרד | משרדנו בפייסבוק
תגיות - מונחים נוספים בתחום
אונס במרמה | אינוס במרמה | התחזות באתרי היכרויות | התחזות בפייסבוק | התחזות לאדם אחר | מעשה מגונה במרמה | עבירת התחזות | קיום יחסי מין במרמה | עורך דין פליליהצלחות נוספות הצלחות המשרד בתחום
- ביטול כתב אישום ללקוח שהחזיק ב-1.3 ק"ג של סם מסוג קנאביס
- סגירת תיק פלילי בהיעדר אשמה פלילית ללקוח שנחשד בביצוע מעשים מגונים בקטינים בתוך המשפחה
- סגירת תיק פלילי ללקוחה שהואשמה בזיוף מסמכים וקבלת דבר במרמה
- סגירת תיק פרקליטות בהיעדר אשמה פלילית ללקוח שנחשד בשיבוש הליכי חקירה
- סגירת תיק פלילי ללקוח שנחקר בגין הטרדה מינית באינטרנט
- סגירת תיק פלילי לקטין שנחשד בביצוע מעשה סדום בקטינה
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך
זקוק לייעוץ אישי ומקצועי בנושא?
אתה מוזמן ליצור עימנו קשר ונשמח לסייע ולהציע לך מענה ופתרון מקצועי בנושא על פני כל שעות היממה. הפניה אינה כרוכה בהתחייבות כל שהיא מצידך.
בטלפון: 077-5006206 או בנייד: 052-6885006
בדוא"ל: [email protected]או מלא את הפרטים בטופס הבא ונחזור אליך בהקדם:
הפניה הינה ישירות אל עורכי דין פליליים במשרד. עורך דין פלילי מטעמנו יחזור אליכם בהקדם.