על פי ההלכה היהודית, מותר לבית הדין לכפות מתן גט, כאשר הצד שמעוניין להתגרש מוכיח שקיימות אחת מהסיבות הבאות, לסיום הנישואין: עקרות, מחלות או מומים שמונעים קיום יחסי מין (והיו קיימים אצל האישה לפני הנישואין והבעל לא ידע עליהם), אי רצון או יכולת לקיים יחסי אישות, בגידה בבן או בת הזוג, התנהגות פרועה, מנוגדת לדת או פוגענית ועוד. אי לכך, אלימות של הבעל כלפי אשתו (ועקרונית גם במקרה ההפוך), יכולה להיחשב כעילה להכריח את הבעל לתת גט.
אך האם תמיד בית הדין הרבני יכיר בעילה זו כמוצדקת? התשובה היא, בהתאם למקרה. בעוד בית המשפט רואה באלימות במשפחה, כעבירה פלילית חמורה, ולאחר שהוגשה תלונה בגין אלימות, המשטרה תחקור אותה והסיכויים להעמדה לדין הם גבוהים, גם במצב בו האישה חזרה בה, ייתכן שבית הדין הרבני ינקוט בצעדים פחות חמורים, כגון:
◻️ ביצוע שלום בית - במידה והבעל האלים מגיש לבית הדין בקשה לעריכת שלום בית, בית הדין הרבני יבחן את הבקשה על פי הראיות המצויות בפניו, ואז יחליט האם לנקוט בהליך של שלום בית או גירושין.
◻️ המלצה לגירושין - הליך שהינו חסר משמעות מעשית.
◻️ חיוב לגירושין - חיוב הבעל בתשלום הכתובה, אמנם ללא חיוב למתן גט.
◻️ כפייה לגירושין - הטלת סנקציות על הבעל כגון הגבלת תנועתו ואף מאסר, עד שיעניק לאשתו את הגט.
בכל מקרה, על האישה יהיה להוכיח שמדובר באלימות מתמשכת ומשמעותית, בכדי לשכנע את בין הדין הרבני לכפות מתן גט על הבעל. כמו כן, יהיה עליה להציג ראיות ועדויות (כגון מסמכים, פסיקות של בית המשפט, סימנים על הגוף), בכדי לשכנע את בית הדין הרבני באישור הגירושין.
דוגמה מהפסיקה ליחס בית הדין הרבני לאלימות במשפחה
דוגמה לאופן בו בית הדין הרבני רואה אלימות במשפחה בהקשר של גירושין, ניתן לראות בהחלטתו של בית הדין הרבני באשדוד משנת 2008, שחייב בפסק דין שיש להטיל על בעל שהכה את אשתו וסרב לתת לה גט, מאסר, עד שייתן לה את הגט. אמנם, בהחלטתו, ציין הדיין שבמידה והיה מדובר ב"הכאות רגילות" – אזי אין בהם כדי לכפות גט, אלא רק בהכאות שיש בהם כדי "לגרום למוות". כמו כן, בית הדין בירושלים, לא כפה על בעל מתן גט גם לאחר שריצה תקופת מאסר בגין איומים לרצח על אשתו והפרת צו הרחקה. בית הדין דחה את חיוב הבעל בגט, ולאחר שהאחרון תקף אותה שוב ואשתו ערערה על ההחלטה, בית הדין דחה את ערעורה בטענה שמעשה האלימות היה חד פעמי והגיע רק לאחר ובגלל, שהיא ביקשה להתגרש מבעלה, ולכן תקיפה זו לא יכולה להיחשב כעילה לחיוב במתן גט.
חשיבותו של הייצוג המשפטי בעת גירושין
במידה ואת מעוניינת לסיים את הנישואין עקב אלימות במשפחה עליך לפנות לעורך דין לענייני משפחה מנוסה ומקצועי אשר יבחן את המקרה וידע להמליץ האם כדאי או לא, לפנות לבית הדין הרבני, וכיצד. כמו כן, עורך הדין ידע להציג את גרסתך בפני הדיינים ולשכנעם שיש בראיות, העדויות, וכלל השיקולים ההלכתיים בכדי לחייב מתן גט.
משרדנו מעניק למטופליו מענה משפטי מקצועי, יסודי ויצירתי במגוון נושאים בתחום דיני המשפחה, תוך ניתוח המצב קדימה ובחינת דרכי הפעולה המיטביות לניהול הסיכונים הכרוכים בעניינם. העקרונות המנחים את אופן הטיפול בכל אחד מתיקי המשרד הינו לחימה עיקשת לשמירה והגנה על הזכויות והאינטרסים של המטופל, חשיבה פורצת דרך, ומאמץ מתמיד לספק את צרכיו המיוחדים של כל מטופל. במידה ואת זקוקה לייעוץ וייצוג משפטי בנושא זה - פני ללא דיחוי להתייעצות עימנו בטלפון 052-6885006 או השאירי פרטים ונשמח לסייע ולהציע לך מענה ופתרונות מקצועיים בהתאמה אישית. הפניה אינה כרוכה בהתחייבות כל שהיא מצדך. סודיות מלאה מובטחת.
לקבלת ייעוץ משפטי בנושא גירושין - השאירו פרטים